Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen | svenska.yle.fi
Viewing all 22035 articles
Browse latest View live

”God stämning ger akademiska resultat”

$
0
0

I vårens studentskrivningar klarade sig gymnasiet Lärkan i Helsingfors bäst bland alla svenska gymnasierna i Finland. Av huvudstadsregionens svenskspråkiga gymnasier klarade sig Kyrkslätts gymnasium sämst.

Också Helsinge gymnasium klarade sig sämre än de flesta svenskspråkiga skolor i huvudstadsregionen. Rektor Johanna Blomstedt är trots det nöjd.

- De elever som klarat sig bäst hos oss har fått högre poäng än på flera år. På det sättet tycker vi att det gått otroligt bra, säger hon.

Gymnasiet Lärkan var igen bäst bland de svenskspråkiga gymnasierna i Finland. På listan med alla landets gymnasier finns skolan på nionde plats.

Motiverade elever klarar sig bra

Nästbäst i huvudstadsregionen var Tölö specialiseringsgymnasium. Rektor Marina Sjöholm konstaterar att gymnasiet varje år klarar sig bra.

- Vi är ett specialiserat gymnasium och antar elever med inträdesprov. De är motiverade och vill verkligen gå i skola här.

I Tölö har eleverna möjlighet att välja bort en del kurser. Trots det klarar de sig jämförelsevis bra i studentskrivningarna.

- Vi är en ganska liten skola och alla känner varann. God stämning och akademiska resultat går hand i hand, säger Sjöholm.

Se hur alla gymnasier klarade sig i studentexamen här


Bullar leder till vridna fågelvingar

$
0
0

Grankulla stad uppmanar nu allmänheten att inte ge bullar och bröd till fågelungarna vid Gallträsk. Det kan nämligen ge upphov till det så kallade "änglavinge"-syndromet.

- Det är många som har kontaktat oss och berättat att gräsänderna vid Gallträsk har snedvridna vingar. De har uppstått eftersom fåglarna har ätit bullar och bröd, säger miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt.

Förra veckan gick staden därför ut med en uppmaning om att inte mata fågelungarna med bullar och bröd. Speciellt under våren och sommaren förorsakar det utvecklingsstörning hos fågelungarna.

- Under avgörande skeden av fåglarnas uppväxt ska de äta gräs, men under hösten är det mer okej för dem att äta bullar, säger Granlund-Blomfelt.

Fullvuxna fåglar får däremot inga symptom av att äta sädesrik föda.

Fåglarna får änglavingar

Utvecklingsstörningen kallas för änglavinge-syndromet. Den sädesrika födan leder till en snabb tillväxt som gör att benstrukturen i vingarna vrids och fjädrarna vänds uppåt. Slutresultatet är en vinge som växer utåt och gör det omöjligt för fågeln att flyga.

Syndromet har påträffats hos änder, gäss och svanar.

Ett närbesläktat syndrom syns i städer där kråkor äter skräpmat, som de hittar på gatan. Kråkungar har påträffats med olika slags utvecklingsstörningar som gör att de inte kan flyga.

Den näringsfattiga och dåliga födan gör nämligen att fjädrarna inte utvecklas. Dessutom kan kråkans fötter bli krokiga och den kan få problem med att hållas och stå.

De fågelungar som påträffats med de här symptomen måste ofta avlivas.

Ämne för ämne - så här klarade sig gymnasierna

$
0
0

Skillnaderna i hur studenterna klarar enskilda ämnen varierar stort mellan olika gymnasier. Yle Nyheter visar hur din skola har klarat studentskrivningarna i år, ämne för ämne.

Med i tjänsten finns alla gymnasieskolor i Finland. Du kan också jämföra resultatet i två olika skolor.

((vis:934930))

Under ämnena står hur stor andel av studenterna som har skrivit dem. Under ämnena går det att läsa ett mera exakt medeltal. 4,5 betyder till exempel ett svagt M och 4,2 ett starkt C. Det andra inhemska språket innebär finska i svenskspråkiga gymnasier och svenska i finskspråkiga.

Många väljer bort matematiken i studenten

$
0
0

I vissa gymnasier i Huvudstadsregionen har bara drygt hälften av abiturienterna skrivit matematik i studentexamen.

En femtedel (22 procent) av de som i år skrev studenten i finlandssvenska gymnasier valde bort matematiken i studentexamen. Men i flera skolor i huvudstadsregionen är andelen som lämnar bort matematiken betydligt högre.

Vid Tölö specialiseringsgymnasium valde 48 procent av eleverna* att inte skriva matematiken i studentexamen i år. Vid Rudolf Steinerskolan har 47 procent låtit bli att skriva matematiken och vid Kyrkslätts gymnasium är motsvarande siffra 43 procent.

Rektor Marina Sjöholm tycker ändå att över hälften är ett ganska bra resultat för Tölö specialiseringsgymnasium.

- Hos oss har vi en starkare tradition av att satsa på humanistiska ämnen. Vi har heller inte kunnat erbjuda fördjupade kurser i matematik, fysik och kemi och de som vill fördjupa sig i de här ämnena söker sig till andra skolor.

Marina Sjöholm
Marina Sjöholm hoppas att fler elever kommer att välja fördjupade kurser i matematik nästa år när Tölö specialiseringsgymnasium slås ihop med Gymnasiet Svenska normallyceum. Marina Sjöholm Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Enligt Rudolf Steinersskolans årsrektor Peter Ahlfors brukar över hälften av eleverna skriva matematiken varje år. I år har skolan 16 studenter.

- Men eftersom vi är en så liten skola syns avvikelser väldigt tydligt i statistiken. Vi satsar väldigt mycket på konstnärliga och musikaliska ämnen och många av de elever som söker hit har aldrig ens tänkt skriva matematiken, säger han.

"Många tror att de inte behöver matematiken"

Sabina Bäckström, elevkårsordförande vid Kyrkslätts gymnasium, säger att det verkar som att många i skolan anser att de inte behöver matematiken.

- Jag tror att många tycker att matematik är ganska svårt samtidigt som de kanske tycker att det inte behöver det i framtiden, säger Bäckström

Själv vet hon ännu inte vad hon kommer att fortsätta studera och skriver därför kort matematik i studentexamen nästa vår.

"Matematik är vackert"

I Gymnasiet Lärkan har endast 13 procent av studenterna lämnat bort matematiken i år. Enligt Malin Mårtens-Purdie hade skolan i år rekordmånga elever som skrev matematikprovet.

- Skolan satsar på matematik och naturvetenskapliga ämnen och eleverna tar studierna på allvar och jobbar verkligt hårt. Därför är det säkert också motiverande att skriva matematiken, säger Mårtens-Purdie.

Hur kan man få fler gymnasieelever intresserade av matematik?

- I gymnasiet handlar det om att få eleverna att se nyttan av ämnet - att det öppnar många dörrar till fortsatta studier. Matematik är också väldigt annorlunda än de andra ämnena. Det finns ett svar och en klar logik. Du får tänka och behöver inte skriva så mycket. Matematik är väldigt vackert, säger Mårtens-Purdie.

*I resultatet från Tölö specialiseringsgymnasium ingår elever från både dag- och vuxengymnasiet.

HIFK vägrar att förlora

$
0
0

Liganykomlingen HIFK spelade sin femte förlustfria match på raken då hemmamtchen mot KuPS slutade 1-1. Pekka Sihvola fastställde slutresultatet i den 86:e minuten.

HIFK som inlett säsongen starkt, speciellt på hemmaplan, fick se gästerna ta ledningen efter 22 minuters spel. Lagkaptenen Petteri Pennanen gav en hörna från vänster och Babacar Diallo föste bollen i mål med bröstet.

KuPS fick Joachim Osvold utvisad tio minuter före paus. Den 20-åriga norrmannen sparkade till HIFK:s Matias Hänninen i en situation utanför spelet.

Hemmafansen fick sedan vänta till den 86:e minuten före lagets påtänkta målspruta Pekka Sihvola lyckades överlista Tomi Maanoja i KuPS-målet.

Slutresultatet skrevs 1-1 och därmed är HIFK hemmasaldo i ligan två segrar och två oavgjorda. Lagets senaste förlust kom 3.5 borta mot SJK.

IFK Mariehamn fortsätter skugga topplagen

FC Inter ville orsaka IFK Mariehamn lagets andra bortaförlust men fick nöja sig med oavgjort 1-1. Hemmastarka Inter tog ledningen efter fem minuter med en riktig drömträff av Joni Aho.

Gästernas replik kom efter en halvtimme då jamaikanen Dever Orgill överlistade Magnus Bahne och utjämnade till 1-1, vilket även blev slutresultatet.

Av säsongens fem bortamatcher har IFK Mariehamn endast förlorat en. Förlusten kom i Helsingfors mot HJK.

Inter behöll fjärde platsen i tabellen, medan ålänningarna fortsätter som trea.

Fotbollsligan

HIFK–KuPS 1-1 (0-1)
FC Inter–IFK Mariehamn 1-1 (1-1)

Svenskspråkig dagvård till mellersta Vanda

$
0
0

Vanda stad beslutar på tisdag att grunda svenskspråkiga daghemsgrupper i Kivistö och Aviapolis i mellersta Vanda. Behovet av svenskspråkiga dagvårdsplatser i området är stort då det närmaste svenskspråkiga daghemmet nu ligger i Dickursby.

Anette Romunen har bott i Herrgårdsforsen i Vanda i tio år tillsammans med sin familj. Hon har två söner varav den yngre nu går sitt sista år på Dickursby daghem. I sammanlagt sju år har familjen levt med de dagliga långa resorna fram och tillbaka till det närmaste svenskspråkiga daghemmet, över sex kilometer från deras hem. I mellersta Vanda har det aldrig funnits några svenskspråkiga daghem.

- Det har varit jobbigt, men det var vårt enda alternativ. Det var självklart för oss att pojkarna skulle gå i ett svenskspråkigt daghem, säger Romunen.

På grund av den långa vägen har barnen vissa dagar tvingats vara på daghem i över nio timmar.

- Då jag varit på arbetsresa har min man ensam tagit hand om att föra och hämta barnen från dagis. En resa hemifrån via Dickursby till hans jobb i Helsingfors centrum har kunnat ta upp till en och en halv timme. Den tiden är bort från vår gemensamma familjetid, säger Romunen.

Viktigt med korta avstånd

För tillfället går kring 30-40 barn som bor i Kivistö och Aviapolis i daghem annanstans. Behovet av dagvård närmare hemmen skulle uppfyllas med en svenskspråkig grupp i vardera stadsdel. De finskspråkiga Kartanonkosken päiväkoti samt Aurinkokiven päiväkoti skulle då båda få en svenskspråkig grupp.

Leena Karlsson, chef för småbarnsfostran vid Vanda stad, anser att det är viktigt att dagvården finns nära familjerna.

- Det är viktigt för att familjelivet ska löpa på smidigt, säger hon.

Enligt Karlsson ska den svenskspråkiga dagvården prioriteras trots att de flesta familjerna är tvåspråkiga.

Anette Romunen föreställer sig hur familjens liv hade sett ut om den svenskspråkiga dagvården funnits närmare.

- Ibland när jag ser de finskspråkiga barnen promenera till dagis tänker jag hur skönt det hade varit att kunna göra samma sak. Så mycket man hade kunnat göra med tiden som gått åt till att resa!

Flytande simbassänger ser ut att bli verklighet

$
0
0

Stadsstyrelsen i Helsingfors beslöt i måndags att stödja planerna på att bygga ett flytande bad på Skatudden.

Flera av stadens nämnder har också gett grönt ljus för bassängerna.

Projektet drivs av Helsinki Allas, som är en del av Korjaamo Group. I planerna finns två bassänger med havsvatten och två med sötvatten. Några av dem ska vara i bruk året om.

Badet ska locka turister

Om planerna förverkligas kommer de att påverka sjötrafiken kring Salutorget. Två klagomål om projektet har redan lämnats till Helsingfors förvaltningsdomstol.

- Vi måste fundera på hur vi ordnar vattentrafiktjänsterna till bland annat Sveaborg, säger stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml) till Yle Helsinki.

Rauhamäki anser att projektet är viktigt för främjandet av turismen i Helsingfors. Staden utarbetar som bäst en helhetsplan för området kring Salutorget.

Enligt nuvarande tidtabell ska badet öppnas för gäster i maj 2016.

Nina Svahn
Yle Helsinki

Pulkkinen har nu gjort 14 mål på tolv slutspelsmatcher

$
0
0

Natten till tisdagen spelade Grand Rapids Griffins sin andra semifinalmatch mot Utica Comets. Grand Rapids vann med 4–2 och lagets storstjärna Teemu Pulkkinen gjorde 1+1=2 poäng. Semifinalserien står nu 1–1.

I den andra semifinalserien spelar Manchester Monarchs och Hartford Wolf Pack. Den serien leder Manchester med 2–0.

Saldot i den andra semifinalen innebär att Pulkkinen nu toppar både poängligan och skytteligan i slutspelet. I grundserien gjorde Pulkkinen 34+27=61 poäng på 46 matcher. Det räckte till en seger i skytteligan, men endast till en tionde plats i poängligan. Pulkkinen spelade under säsongen 31 NHL-matcher med Detroit Red Wings.

Finländarens poängsnitt (1,33) i grundserien var dock klart bäst av spelarna som spelade över tio matcher. Poängligan vanns av Brian O’Neill som gjorde 22+58=80 poäng på 71 matcher med poängsnittet 1,13.

Säsongerna 2008–2013 representerade Pulkkinen Jokerit i ishockeyligan. Han gör nu sitt tredje AHL-slutspel och har under två säsonger spelat 34 NHL-matcher.


Skandal inom Sannfinländarna: "Han tänker som Hitler"

$
0
0

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors ska nästa vecka diskutera suppleanten Olli Sademies position i gruppen. Gruppordförande Seppo Kanerva kallar hans Facebookinlägg om att afrikaner ska tvångssteriliseras för fascism.

- Han har skrivit helt tokigt. Det är fascism. Hitler tänkte på samma vis. Jag förstår inte varför han skrev så. Det är inte partiets åsikt, säger Sannfinländarnas gruppordförande Seppo Kanerva till Yle Huvudstadsregionen.

- Vi har ändå högt till tak och brett till väggarna inom partiet och där får alla tokiga och fina åsikter plats. Men vi har inte samma åsikt som Sademies inom gruppen, säger Kanerva.

Det är fascism. Hitler tänkte på samma vis. Jag förstår inte varför han skrev så. Det är inte partiets åsikt.― Seppo Kanerva

Men varför är han då med i gruppen?

- Det är folket som har valt honom och det är hans rätt att vara med.

Han har valts till fullmäktige, men som gruppordförande har du också möjlighet att utesluta ledamöter från er fullmäktigegrupp.

- Vi ska fundera på det i vår fullmäktigegrupp nästa vecka. Vi kan utesluta personer, men vi har aldrig gjort det. Men det är inte jag ensam som fattar beslut.

Seppo Kanerva
Gruppordförande Seppo Kanerva tar avstånd från Olli Sademies inlägg. Seppo Kanerva Bild: YLE

Gruppen diskuterar Olli Sademies framtid nästa veckas onsdag under sitt gruppmöte. Sademies är suppleant och representerar partiet i fastighetsnämnden.

Seppo Kanerva säger att han inte brukar följa med vad Sademies skriver på Facebook.

"Det är en diskussionsöppnare"

Sademies kallar själv inlägget om att tvångssterilisera afrikanska män och att begränsa barnmängden till tre för en ”diskussionsöppnare”.

Hans resonemang inleds med att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och därför måste den alltså begränsas.

- I Finland har vi något som heter åsiktsfrihet och jag använder mig av det. Det här är en diskussionsöppnare om invandringspolitik.

Förutom åsiktsfrihet finns det också något som heter hets mot folkgrupp.

- Jag hetsar bara mot finländare för att de ska berätta hur saken ska lösas om mitt förslag är dåligt. Om det här är ett dåligt förslag, vilket det säkert är, så kom i så fall med något bättre.

Varför skrev du inlägget om du tycker att det är ett dåligt förslag?

Tanken med mina inlägg är bara att väcka debatt. De representerar inte alltid min åsikt.― Olli Sademies

- Kanske det är dåligt för att det väcker starka reaktioner men å andra sidan väcker det debatt vilket också är tanken bakom inlägget.

Föreslog att dagisbarn ska lära sig halshuggning

Det är inte första gången Sademies skriver hatinlägg på Facebook. Oftast går han åt invandrare och kvinnor.

För några veckor sedan gav han exempel på några motioner som gjorts av kvinnor och förundrade sig över varför det behövs fler kvinnor i beslutsfattandet.

Samtidigt skriver han i ett annat inlägg att Sannfinländarna tydligen anses vara rasister för att partiet fördömer att kvinnor våldtas av stora muslimgrupper och att partiet tydligen anses rasistiskt för att man inte godkänner en världsordning där våldtagna kvinnor ska bestraffas genom att stenas till döds.

Förra hösten föreslog Sademies att barn i daghemmen i Finland ska lära sig skjuta med automatvapen och halshugga människor för att klara sig i det ”mångkulturella samhället”.

- Tanken med mina inlägg är bara att väcka debatt. De representerar inte alltid min åsikt, kommenterar Sademies.

"Bisarrt att rangordna gymnasier"

$
0
0

Att rangordna gymnasier baserat på abiturienternas prestationer är bisarrt, tycker tisdagssnackarna Charlotte Vainio och Fritjof Sahlström.

Charlotte Vainio är född och uppvuxen i Sverige och har inget till övers för det finska sättet att göra en topplista på landets gymnasier.

- Meningen med gymnasiestudier är väl något annat än att hamna på en rankinglista, säger Vainio.


Hon får medhåll av Fritjof Sahlström som ändå ser något positivt i listorna.

- Rankingen är sist och slutligen en ganska liten del. jag tycker att det är fint att abiturienterna och den allmänbildande gymnasieutbildningen får så här mycket uppmärksamhet.

Kulturfonden stöder Hanken

$
0
0

Svenska kulturfonden har donerat en miljon euro till Hanken.

Donationen är den hittills största under Hankens pågående insamlingskampanj.

Högskolan har tills nu samlat in drygt 2,5 miljoner euro.

De insamlade medlen används för att stärka Hankens position som Finlands enda självständiga handelshögskola, säger Hanken i ett pressmeddelande.

Att lyssna, inte lysa

$
0
0

Impro är att lyssna. Att ta upp andras idéer och ge upp sina egna. Att acceptera att man ibland inte hänger med utan bara släpar i ett rep efter tågvagnen. För nästa ögonblick är man uppe i vagnen igen och färden fortsätter tillsammans.

Det här får jag lära mig när jag inför radioteaterpremiären på föreställningen Top Guns träffar Anja Bargum, Max Bremer, Niklas Häggblom och Åsa Nybo, alla medlemmar av improvisationsteatern Stjärnfall.

Det är mycket jag är nyfiken på: Varför börjar man satsa på impro? Vilka är improskådisens främsta yrkeshemligheter? Och så alltså detta om improns själva själ. Men vi börjar med alltings början:

Stjärnfall-gruppen bildades för snart tjugo år sedan – också om ni kom med i gruppen vid lite olika tidpunkter. Hur kom ni ursprungligen in på improvisation och varför ni valde att satsa på det?

MAX: För mig, som för så många andra, började allt med den engelska impro-gurun Keith Johnstons legendariska bok i ämnet. För honom är impron mera ett arbetsredskap för skådespelare och han utvecklade olika lekar för att hjälpa skådespelare att få tillbaka den kreativitet som teaterskolan – åtminstone i England – har tagit livet av. Vi var en grupp som genast tände på det här och började göra övningarna ur boken.

NIKLAS: Det speciella är att hos oss sattes impron igång av professionella utövare, medan det i de flesta länder är amatörer som sysslar med impro. På internationella festivaler har folk varit väldigt förvånade över att vi inom Stjärnfall håller på med det här fast vi är proffsskådespelare.

MAX: Eller kanske framförallt över att vi gör det trots att vi är så kallade klassiska skådespelare. I andra länder skiljer man ofta mellan ”actors” och ”comedians”.

Niklas Häggblom, Åsa Nybo, Anja Bargum och Max Bremer
Åsa Nybo & Anja Bargum Niklas Häggblom, Åsa Nybo, Anja Bargum och Max Bremer Bild: Jessica Edén/YLE

Mer än roliga knorrar

ANJA: Till exempel i New York är det väldigt vanligt att människor går på improkurser. Där är impro framförallt komedi, medan vi vill att impro skall täcka alla spektra av livet och vara både roligt, berörande och dramatiskt...

NIKLAS: ... inte bara punchlines och gags.

ÅSA: Ursprungligen började vi faktiskt med det som man inom impron brukar kalla ”teatersport”, där man delar in sig i olika lag och spelar upp korta scener och där det hela går ut på att komma till en rolig knorr på slutet. Men vi ville utveckla oss vidare. Och då var vi så pass kamikaze att vi satte igång med att göra impro-följetonger som bestod av 5-6 föreställningar som hängde ihop. Det var ju helt omöjliga projekt egentligen...

ANJA: Vi kunde ju ha valt att specialisera oss på att göra underhållande krogshower med korta, kvicka nummer och möjligen skulle vi i dag ha en större publik och få fler beställningar. Men i stället har vi valt att utveckla oss som improvisationsskådespelare med allt vad det innebär av att ta stora risker. Och också om det kanske inte är det som har gett oss den största publiktillströmningen är det åtminstone för mig själva kärnan.

Hemliga koder

Ni har ju under åren fortsatt att skola er som improvisatörer vid sidan av annat skådespelararbete och satsat djärvt på många olika former av långa föreställningar. Gemensamt för dem alla är ju att ni aldrig har en aning om vad som kommer att hända i föreställningen när ni går upp på scenen. För att få det här att fungera måste det ju finnas någon form av osynlig kommunikation mellan er skådespelare. Hur ser den ut?

MAX: Vi har ju olika tekniker där man genom kroppsspråket kan kommunicera med varandra så att man kommer vidare i historien. Man kan till exempel börja en ny scen med att man ställer sig framme på scenen...

NIKLAS: ... också om det här naturligtvis är sådant som publiken inte får märka.

ANJA: Men det handlar ju inte om att ha en massa hemliga koder, utan bara vissa överenskommelser om rent tekniska saker.

Hur fungerade allt det här nu när ni jobbade i radion?

ÅSA: Vi undrade lite hur vi skulle kunna klara av den här biten, eftersom både vi själva och publiken vanligen avläser så mycket av vårt kroppsspråk. Och nu var vi betydligt mera stillasittande.

MAX: När man jobbar för radion kunde ett bra sätt att förbereda sig vara att göra ett ordentligt förarbete kring karaktärerna. Att skapa karaktärer som man sen kunde ösa mycket ur i de olika situationer som karaktärerna hamnar i. På så sätt kunde man få in mera av det subjektiva och det subtila, mera lyriska element och känslotillstånd som inte bara handlar om intrigen eller situationen, utan om personligheten. Det spännande är ju att undersöka vad som driver en person. Det hiskeliga babblet handlar ju ofta om att fylla ett tomrum...

ANJA: Vi försöker ju också hela tiden bli bättre på tysta scener. Scener där man gör saker, som visar så mycket mer än ord. Vi jobbar hela tiden på att komma ifrån babblet.

MAX: Det som gjorde att det fungerade när vi nu spelade in vår radiopjäs, trots att vi inte gjorde något stort förarbete kring karaktärerna, var att vi fyra har jobbat ihop så länge och känner varandra så bra. Man kan spela på sina egna polariteter, eller den andras, eller på vissa karaktärsdrag som antingen är gömda eller i förgrunden.

Vadå repetitioner?

Du talar om förarbete. Men hur kan man egentligen förbereda sig inför en helt improviserad föreställning?

ANJA: Folk undrar ju ofta vad man sysslar med när man repeterar inför en improföreställning. Men det finns helt enkelt vissa saker som gör det lättare för en bra föreställning att födas. Man kan till exempel öva sig på att etablera olika miljöer, vem man är och vilka ens relationer är.

ÅSA: En viktig sak är bland annat att träna på att inte prata om det man gör. Det blir ofta ganska tråkigt. Om en scen utspelar sig låt oss säga under en operation är det bra att låta kirurgen prata om något helt annat än operationen, som. t.ex. om gårdagskvällens teaterbesök.

ANJA: Det handlar väldigt ju mycket om att använda sig själv. Ibland förbereder vi oss inför en föreställning genom att tala om vad som hänt under dagen, för att man ska kunna landa i sig själv.

ÅSA: Och försöker man undvika nånting brukar det oftast vara det första som kommer fram på scenen...

Att bära varandra

NIKLAS: Det handlar ju framförallt om att man måste lita på varandra. Gör man inte det börjar man själv ta för mycket ansvar och dra berättelsen åt det håll man själv tycker. Då försvinner hela impro-galenskapen och alla plötsliga infall. Det handlar om tillit, inte om att nån i gruppen ska lysa.

Att komma med nån briljant punchline kan de facto döda själva föreställningen. Man får ett stort skratt, men där tar berättelsen egentligen slut. Man har tagit kål på det som man har byggt upp och måste börja om från början.

ANJA: Det är jätteobehagligt att improvisera om man plötsligt märker att nu är här något annat på gång än att vi berättar en historia tillsammans och försöker få varandra att lysa. Vår grunduppgift är att ge saker till de andra i gruppen. Så fort man märker att nåns ego är på scenen stör det. Det kan t.ex. handla om att nånting man säger inte går vidare för att den andra är för upptagen med att fundera på vad hon eller han själv ska säga. Då har man kommit mycket långt från improns fantastiska huvudfilosofi som går ut på att alla bär varandra.”Lämna bort egona” är en gyllene regel inom impron.

Acceptera otryggheten

NIKLAS: Jag tror att det här är något man måste jobba mycket på. Vi kan ju inte bestämma vad som ska hända i våra föreställningar, men just det här samspelet är något vi kan jobba på under våra repetitioner. Att lyssna. Att ta upp andras idéer och ge upp sina egna. Med andra ord att inte investera sitt ego i sina idéer utan i stället inse att man kan bygga vidare på andras.

Ibland hänger man inte riktigt med, men då gäller det bara att förlita sig på att ”aha, du hänger med, då ska jag bara lyssna på dig”. Man hänger ett tag i ett rep efter tågvagnen och så plötsligt är man där uppe i vagnen igen och förstår var man befinner sig. Att acceptera den otryggheten är viktigt. När man har lärt sig det här samspelet kan man egentligen improvisera precis vad som helst.

Top Guns, ett samarbete mellan Stjärnfall och Radioteatern, sänds i Radio Vega onsdag 27.5 kl. 21.05 och midsommarafton kl. 17.15.

Läs Maria Lindh-Garreaus recension av Top Guns

Eldsjäl vill ha konst istället för bikinireklam på hållplatsen

$
0
0

Idag är Helsingfors hållplatser upplysta reklampelare. I framtiden kan en del av reklamen ersättas med konst.

I en studiodiskussion om gatukonstens vara eller icke vara slängdes ett förslag fram om att ersätta en del av hållplatsreklamen i staden med konst.

Tänk om man skulle ersätta glaset framför reklamen med en fanerskiva.― Lokalaktivisten Klaus Kojo

Projektledaren och landskapsarkitekten Tomas Palmgren vid Byggnadskontoret är försiktigt positiv.

- Inte en helt dum idé, man kunde bra ta upp det i nästa upphandlingsrunda, säger han.

Graffiti på konststaket i Myrbacka
Här ser vi exempel på en lovlig graffitivägg i Myrbacka. Graffiti på konststaket i Myrbacka Bild: Yle/Helena von Alfthan

Medhåll av eldsjälen

Lokalaktivisten Klaus Kojo brinner för gatukonsten och är aktiv i Myrbackarörelsen. Han blir eld och lågor över tanken på att öppna upp hållplatserna för konst.

- Tänk om man skulle ersätta glaset framför reklamen med en fanerskiva. Så kan man skapa konst på den och staden behöver inte vara orolig över att någon ska söndra glaset, visionerar han.

En låda för grus med klotter på.
Det är skillnad på konst och klotter, menar Klaus Kojo. En låda för grus med klotter på. Bild: Yle/Victor Lindström, Emrik Palm, Ukko Kiiski och Jere Haapanen

Tomas Palmgren lyfter ändå upp ett litet problem med så kallad lovlig gatukonst.

- Vi har märkt att då Stoppa klottret kampanjen tog slut 2008 och nolltoleransen hävdes så ökade också mängden olovlig gatukonst och graffiti, det vill säga klotter.

Då klottret kom till stan på 1980-talet:

Oviss framtid för Karuby skola

$
0
0

Karuby skola i Långvik borde renoveras. Men kommunen skjuter upp beslutet om att utreda hur skolnätet i södra Kyrkslätt ska se ut.

Bland lärare och föräldrar växer oron för att Karuby skola ska möta samma öde som Sjökulla skola och inte få något beslut om renovering i tid.

karuby skola,
Kerstin Höglund är platschef och klasslärare för årskurs 1-2 i Karuby skola. karuby skola, Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Renoveringsbehovet är stort. Varje år blir vi tillfrågade vad vi tycker att behöver åtgärdas, och vi räknar upp våra punkter. Men tills vidare har vi inte sett någonting av de åtgärderna, säger platschef och klasslärare Kerstin Höglund.

Karuby skola
Fönsterkarmarna har sett sina bästa dagar. Karuby skola Bild: Yle/Helena von Alfthan

Skolhuset fungerar väl idag, tycker Höglund. Det finns utrymmen för speciallärare och kuratorer, och grupputrymmen där barnen kan arbeta i grupp. Men hon skulle gärna se att kommunen gjorde en behovsutredning.

- Ingen vet någonting om framtiden. Vi jobbar en dag i taget. Det är någonting som ändå ligger framför oss. Antingen måste våra skolhus renoveras, eller så måste vi sikta framåt på några andra alternativ, säger Kerstin Höglund.

Karuby skola
Ronja Kalmari, Freja Elgh, Celin Morelius, Linn Nickels och Emelie Rikberg går i årskurs 1 och 2 i Karuby skola. Karuby skola Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kyrkslätt kommunstyrelse skulle på måndag kväll besluta om att göra en behovsutredning över ett svenskspråkigt inlärningscenter i södra Kyrkslätt. I beslutsförslaget föreslås att kommunen kunde utreda om Friggesby och Karuby skolor kunde ersättas med en helt ny skola, närmare Kyrkslätt centrum.

Beslutsförslaget gick inte igenom. Samlingspartiets styrelseledamot Matti Kaurila föreslog att frågan tas till ny beredning, med motiveringen att elevantalet inte växer.

karuby skola
Inne i skolhuset syns åratals slitage. karuby skola Bild: Yle/Helena von Alfthan

Platschef Kerstin Höglund ser inte positivt på att kommunstyrelsen skjutit upp beslutet om att göra en behovsutredning.

- Då blir det säkert samma scenario som med Sjökulla, att det drar ut på tiden. Jag tycker det skulle vara viktigt att man kommer fram till att man ska göra en utredning. Då är man i alla fall ett steg på vägen, säger Kerstin Höglund.

karuby skola
Lotta Pasma, Emma Latvala och Natascha Foley har klätt ut sig för att göra en film om två personer som möter en björn i skogen. karuby skola Bild: Yle/Helena von Alfthan

Fjärdeklassarna Lotta Pasma, Natascha Foley och tredjeklassaren Emma Latvala trivs i Karuby skola.

- Skolan är hemtrevlig, vi har jätteroliga lärare och en bra gård att leka på under rasterna, säger Lotta Pasma.

- Det är inte som andra stora skolhus där du tappar bort dig, utan det är ganska enkelt att hitta rätt till platser, säger Natascha Foley.

Karuby skola
Karuby skola ligger i Långvik i Kyrkslätt. Karuby skola Bild: Yle/Helena von Alfthan

Johanna Frimodig har två döttrar av vilka den äldre går i årskurs 2 i Karuby skola. Hon uppskattar småskaligheten i skolan.

- Det finns en rikedom i att ha små byskolor placerade nära hemmen, också med tanke på den lokala utvecklingen i byn. Det är absolut mera attraktivt för barnfamiljer att flytta till Långvik om det finns en fungerande byskola i området, säger Johanna Frimodig.

Johanna Frimodig, Långvikmamma
Johanna Frimodig har en dotter som går i årskurs 2 i Karuby skola. Hon flyttade till Långvik från Esbo. Johanna Frimodig, Långvikmamma Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helst vill hon se barnen gå i byskolan, men kan tänka sig att en helt ny skola också skulle fungera.

- När den väl är byggd och i gång så kan det säkert vara en helt bra skola. Men vi kan ju till exempel se på norra Kyrkslätt. När de stängde Evitskog skola tog det många år innan det hände någonting vettigt i Sjökulla skola dit skolorna centraliserades, säger Johanna Frimodig.

Borgarsdóttir Sandelin ska leda SFP i Helsingfors

$
0
0

Silja Borgarsdóttir Sandelin har valts till ny kretsordförande för SFP i Helsingfors. Hon efterträder Johan Ekman som flyttar utomlands.

Politices magister Borgarsdóttir Sandelin arbetar som specialmedarbetare för försvarsminister Carl Haglund. Hon har också varit vice kretsordförande för SFP i Helsingfors och förbundssekreterare för Svensk Ungdom.

Hon skriver i ett pressmeddelande att SFP i Helsingfors ska arbeta för att den svenskspråkiga servicen garanteras och att en levande tvåspråkighet upprätthålls i huvudstaden.

- Den lokala bevakningen av dessa frågor är viktig nu då SFP för första gången på länge kommer att vara ett oppositionsparti och inte kan påverka dessa saker i regeringen, skriver Borgarsdóttir Sandelin.

Till den nya kretsordförandens uppdrag hör att förbereda kretsen för kommunalvalet 2017.

Borgarsdóttir Sandelin valdes på ett extra kretsmöte på tisdagen.


Sjätteklassare kan flyttas till Norsen

$
0
0

Ska alla sexor i södra området flyttas till Grundskolan Norsen eller ska Kronohagens lågstadieskola och Grundskolan Norsen slås ihop? De här är alternativen när skolnätet i södra Helsingfors ses över igen.

Årskurserna 7-9 kommer inte att fylla hela Norsen när skolbyggnaden är färdigrenoverad hösten 2016. Samtidigt ökar antalet barn i södra Helsingfors och det är trångt i daghemmen och lågstadieskolorna.

Utbildningsverket föreslår nu två alternativ för att lösa trängseln. Det ena alternativet är att sexor i södra området flyttar till Grundskolan Norsen. Det här innefattar sexor från Minervaskolan, Cygnaeus lågstadieskola, Drumsö lågstadieskola, Kronohagens lågstadieskola och Brändö lågstadieskola.

Det andra alternativet är att Kronohagens lågstadieskola slås ihop med Grundskolan Norsen och flyttar in på Unionsgatan. Skolan skulle då bli en grundskola för elever från förskolan upp till årskurs 9.

"Inte råd med outnyttjade lokaler"

Förslaget att flytta sexorna till Norsen stötte på motreaktioner hos en del föräldrar när skolnätet senast sågs över för tre år sedan.

- Vi har helt enkelt inte råd att ha outnyttjade lokaler i Norsen. Där finns plats för ytterligare 200 elever och svenska sektionen ska nu fundera på alternativen. Alternativet att flytta sexorna till Norsen har inte stött på oöverkomliga hinder, säger Bernt Nordman (Gröna), vice ordförande i Utbildningsnämndens svenska sektion.

Att flytta sexorna skulle frigöra utrymme för förskoleelver i lågstadierna, säger Nordman. Det här skulle i sin tur minska på trängseln i daghemmen.

Utbildningsnämndens svenska sektion behandlar Utbildningsverkets förslag den 11 juni. Sen åker förslagen på remiss till skolorna.

Ericsson i Finland säger upp 55 anställda

$
0
0

Kommunikationsbolaget Ericsson i Finland säger upp 55 anställda. Hårdast drabbas enheten i Kyrkslätt.

Bolaget inledde samarbetsförhandlingar i april. Då var budet att allt som allt 95 personer skulle få gå.

Mest påverkar uppsägningarna arbetare vid enheten för forskning och produktutveckling i Jorvas i Kyrkslätt.

Efter samarbetsförhandlingarna sysselsätter bolaget 950 personer i Finland.

Tidning: Stor moské planeras i Helsingfors

$
0
0

En moské med ett allaktivitetscenter planeras i Helsingfors. Det är frågan om ett miljonprojekt, berättar projektledare Pia Jardi.

- Det finns ett behov för en stor moské för än så länge har vi ingen i Helsingfors. En moské skulle signalera till muslimerna att de är en del av samhället, säger Jardi, som leder mosképrojektet.

Givetvis hoppas ju muslimerna på en minaret, det ses alltid som ett landmärke.― Pia Jardi

- En moské har samma betydelse för en muslim som en kyrka för en kristen eller en synagoga för en jude, poängterar Jardi.

På Helsingfors fastighetskontor bekräftar man att det har gjorts utredningar om en lämplig tomt för projektet. Hanaholmen vid Sörnäs i Helsingfors är ett av alternativen som diskuterats.

Projektet finansieras med utländskt kapital

Liknande projekt har tidigare fallerat på grund av pengabrist. Men nu har man lyckats samla in ett startkapital för moskén utomlands.

Den stora moskén i staden Kairouan i Tunisien.
Moskéer fungerar ofta som landmärken utomlands. På bilden finns den stora moskén i Kairouan i Tunisien. Den stora moskén i staden Kairouan i Tunisien. Bild: Wikimedia commons

Tack vare de utländska pengar kan man starta projektet och senare kommer en arkitekttävling att ordnas.

- Det är frågan om ett miljonprojekt i sin helhet. Just nu är det svårt att säga något om tidtabellen för arkitekttävlingen, säger Jardi.

Jättemoské i finsk stil

Moskén är bara en del av en större helhet. I samband med moskén ska det byggas ett allaktivitetscenter som skulle vara öppen för alla stadsbor.

- Givetvis har vi som utgångspunkt för arkitekttävlingen att jättemoskén ska passa in i sin omgivning och byggas i finsk stil, säger Jardi.

al-Aqsa moskén i Jerusalem. Bild: Wikimedia Commons

Det är ännu oklart i fall det byggs en minaret i samband med moskén.

- Givetvis hoppas ju muslimerna på en minaret, det ses alltid som ett landmärke. Vi har inte diskuterat ännu om böneropen ska höras en gång i veckan eller överhuvudtaget, konstaterar Jardi.

Den enda moskén i Finland finns i Träskända. Dessutom finns det ett tiotal bönerum för muslimer runtom i Finland.

Tuomas Keränen, Yle Helsinki

Uppdatering 27.5.2015 10:00: Bildkorrigering till Hanaholmen i Helsingfors.

Lärare: Intresset för svenskan har sjunkit

$
0
0

I flera skolor i huvudstadsregionen är det bara enstaka elever som har valt att skriva lång svenska i vårens studentexamen.

Hannele Castrén lär A-svenska, alltså lång svenska, vid Helsingin luonnontiedelukio i Kottby. Hon tror att det låga antalet elever som skriver studentprovet för den långa lärokursen delvis beror på att man inte litar på sina kunskaper.

- Abiturienter som tror att de kanske inte får ett bra vitsord i lång svenska väljer att skriva B-svenska i stället.

Det skrivs så mycket negativt om den obligatoriska skolsvenskan.

Söker man till högskolor får man fler initialpoäng för den långa lärokursen, men Castren påpekar att det kräver ett bra vitsord.

I Helsingin luonnontiedelukio skriver lite under hälften av eleverna som läst lång svenska motsvarande studentprov.

"Läxor prioriteras inte"

Castren tror att kunskapsnivån i svenska delvis sjunkit, men ser det minskade intresset för språket som en större faktor.

- Det skrivs så mycket negativt om den obligatoriska skolsvenskan.

Enligt Castren är det ändå inte bara svenskan som gymnasister tappat intresse för.

- Ungdomar har så många saker som konkurrerar om deras fritid nuförtiden. Läxor prioriteras inte.

Nya TaDam stiger direkt upp på Svenska teaterns scen

$
0
0

Då de blivande musikalartisterna ställer sig på Svenska teaterns scen på våren 2017 gör de det gratis. Alla parter vinner, säger projektledare Camilla Pohtokari.

Antagningsprocessen till den nya musikteaterutbildningen är i full gång. Det hela kör igång på hösten och avslutas våren 2017 med en föreställning på Svenska teatern.

För Svenskis innebär det här en möjlighet att nå ut till den unga publiken.

Någon ersättning för att vara med i en Svenska teatern-produktion får deltagarna inte.

- Det här är en utbildning och slutarbetet är en pjäs på Svenska teatern, vår nationalscen på svenska, säger projektledaren Camilla Pohtokari. Och för Svenskis innebär det här en möjlighet att nå ut till den unga publiken.

Det handlar ju inte om en heltidsgrej, så man kan bra kombinera det med andra studier

Nya TaDam

Sedan starten år 1994 regerade musikutbildningslinjen TaDam den finlandssvenska amatörmusikalscenen i huvudstadsregionen i exakt 20 år.

Projektledare Camilla Pohtokari gissar att det gamla namnet kommer att leva vidare.

- Det här är ju en helt ny grej med helt nya aktörer, men jag tror att Nya TaDam kommer att etablera sig som ett namn för utbildning, säger hon.

Musikalen Legally blonde blev TaDams sista produktion. Bild: Vladimir Pohtokari

Över femtio personer har sökt till den nya utbildningen som riktar sig till ungdomar i åldern 15-22. Fokus ligger på dans, sång och koreografi. Mellan tolv och fjorton hugade kommer att inleda studierna på hösten.

- Det handlar ju inte om en heltidsgrej, utan utbildningen sker på kvällar. Så man kan bra kombinera det med andra studier.

Nya Tadam är ett samarbete mellan Musikskolan Sandels, Grankulla musikinstitut, Musikinstitutet Kungsvägen, Ungdomscentralen i Helsingfors samt Svenska teatern.

Viewing all 22035 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>